fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Προς παράταση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2016

Λύσεις στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί αλλά και αγρότες αναζητεί το υπουργείο Εργασίας, με το βλέμμα στραμμένο στην προσπάθεια διατήρησης των εσόδων του ΕΦΚΑ εντός ορίων που δεν ανατρέπουν την εικόνα πλεονασμάτων που έχει δημιουργηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζει την παράταση στις πληρωμές των εισφορών του 2016 τουλάχιστον για 650.000 αυτοαπασχολούμενους. Αν και από τον ΕΦΚΑ εκδόθηκε εγκύκλιος που ορίζει ρητά πως η προθεσμία πληρωμής των εισφορών που αφορούν τον προηγούμενο χρόνο λήγει για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων στις 30 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τους δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο έως τις αρχές του 2018. Την ίδια στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν πιεστικά τον εξορθολογισμό και συγκεκριμένες διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών παράλληλα με την ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και των εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες, κάτι που έκανε σαφές ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου.

Ειδικά στο θέμα των εισφορών παρελθόντων ετών, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθεί πρώτα ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017, με βάση το εισόδημα του 2016 (και όχι του 2015, όπως γίνεται μέχρι σήμερα), και στη συνέχεια να αναζητηθούν τα επιπλέον ποσά για το 2016, καθώς πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα «στραγγαλίσει» τους αυτοαπασχολούμενους, κυρίως όσους με μεγάλη δυσκολία καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αυξημένες εισφορές για το τρέχον έτος.

Βέβαια, άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ούτε τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ προς το τέλος Οκτωβρίου (αφορούν εισφορές Νοεμβρίου) θα περιλαμβάνουν τα νέα ποσά εισφορών. Ετσι, μένουν μόνον οι εισφορές Δεκεμβρίου που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός των εισφορών που υπολογίστηκαν και πληρώθηκαν βάσει του εισοδήματος του 2015, με τις πραγματικές εισφορές που αντιστοιχούν στα εισοδήματα του 2016. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου.

Οσο για τις εκκρεμότητες που αφορούν τις εισφορές του 2016, από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι θα επιβαρύνουν τουλάχιστον 650.000 αγρότες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς. Επειτα από απανωτές παρατάσεις και εν αναμονή τη νέας, έγγραφο του ΕΦΚΑ αναφέρεται στην ισχύουσα προθεσμία που λήγει στις 30 Νοεμβρίου για την πληρωμή εισφορών:

• Ετους 2016 – για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (μηχανικοί, γιατροί, υγειονομικοί).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αγρότες).

Την ίδια ημερομηνία, λήγει η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ και καταβολής αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου 5/2014-3/2017, για τους πωλητές Λαϊκών Λαχείων, ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ που ταυτόχρονα είναι μέλη ασφαλιστικών συνεταιρισμών.

Ειδικά οι αγρότες, που είναι και η μεγάλη πλειονότητα μεταξύ των 650.000 ασφαλισμένων, οφείλουν εισφορές που εκκινούν από τα 535 ευρώ έως τα 1.155 ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.